Amazon, Google & Co.: Lidl Group’tan saldırı – “Sonraki mantıksal adım”

Tavşan_Tutkusu

New member
Lidl ve Kaufland grubunun çekirdeğini oluşturuyor. Ancak 84 yaşındaki Dieter Schwarz daha fazlasını istiyor: Schwarz Grubu, Amazon örneğini takip ederek Avrupalı bir teknoloji devi haline gelmeli. Schwarz bağımsız bir Avrupa altyapısı inşa etmek istiyor. Bu nedenle Heilbronn’da, diğer şeylerin yanı sıra, yapay zeka için bir kampüsün kurulmasını ve profesörlük verilmesini teşvik ediyor. Şirketinin merkezi bir rol oynaması gerekiyor.

Ayın başından bu yana Schwarz, BT faaliyetlerini yeni, beşinci bir bölümde topluyor: Schwarz Digits. Buna bulut teklifi Stackit, satın alınan siber güvenlik sağlayıcısı XM Cyber, çevrimiçi mağazalar ve dijital ajans işi de dahildir.

Bunun sorumluları, bir zamanlar yemek kutusu sağlayıcısı Kochzauber’i yöneten Christian Müller ve eski SAP yöneticisi Rolf Schumann’dır. Şirketlere dar ama güvenilir bir çözüm vaat ediyorlar ve bunu bulut işine hakim olan ABD şirketleri Microsoft, Amazon ve Google’a karşı dağıtıyorlar.

DÜNYA: Schwarz Grubu, Lidl ve Kaufland ile tanınır. Artık şirketlerin BT altyapısı sağlayıcıları olarak Microsoft, Google ve Amazon ile rekabet etmek istiyorsunuz. Bu nasıl oluyor?


ayrıca oku







Christian Müller: Bu bizim için bir sonraki mantıklı adımdır. Perakende sektöründe iş modelleri geliştirmeye devam ediyoruz: Grup önce kendi gıda üreticilerini kurdu, ardından kendi atık imha bölümü PreZero’yu kurdu. Her ikisi de dış müşteriler için de çalışıyor. Şimdi aynı yolu IT konusunda da sürdürüyoruz: 2017 yılında bulut kurmaya karar verdik. Bunları başkalarına da açıyoruz. BT bölümü bir maliyet merkezinden gelir oluşturucuya dönüşüyor.


Veri dünyasındaki ayaklanma hakkında daha fazla bilgi


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping






Devre kartının gözlüklere yansıması





İş dünyasında çalkantı





Nisan ayında Paris'teki protesto katılımcıları.  Geçirilen emeklilik reformu nedeniyle Fransa'da tekrarlanan isyanlar yaşandı









DÜNYA: Amazon da benzer bir yaklaşım benimsedi; Amazon artık yalnızca bir çevrimiçi perakendeci değil aynı zamanda bir BT sağlayıcısı haline geldi. Ancak Amazon bunu 2006 yılında yapmaya başladı. Piyasa dağıtılmıyor mu?

Rolf Schumann: Bulut işini, pazar potansiyeli henüz tükenmemiş, gelecek vaat eden bir niş olarak görüyoruz. Kendi BT altyapımıza bu kadar büyük yatırım yapmak zorunda kaldık çünkü ABD’deki büyük sağlayıcılardan hiçbirinin bize Avrupa veri korumasını güvenilir bir şekilde garanti edemeyeceğini gördük. Birçok şirket de bu sorunla karşı karşıya.

DÜNYA: Microsoft, Google ve Amazon gibi küresel şirketlerin veri koruma kurallarına göre faaliyet göstermediğini söylemek cesur bir iddiadır.

Schumann: İsim vermiyorum. Ancak örneğin hiç kimse bize verilerimizin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmayacağına dair yazılı güvence vermek istemedi.

Müller: Biz sadece körü körüne güvenden değil, gerçek veri egemenliğinden bahsediyoruz. Avrupa’daki üçlü veri merkezleri, Alman iş sözleşmeli çalışanlar ve ulusal sınırları bir milisaniye bile terk etmeyen veriler sunuyoruz. Bugün büyük şirketlerin taleplerini karşılamaları halinde bunu başka hiç kimse garanti edemez.


ayrıca oku


Amazon yapay zekayı insanların alışveriş deneyimlerine dahil ediyor






DÜNYA: Amerikan internet şirketlerini verilerini güvende tutmamakla suçlamak bir komplo teorisi değil mi? Bilinen belirli bir suiistimal vakası yoktur ve aynı zamanda sağlayıcıların işlerine de son derece zarar verebilir. Bu tamamen teorik bir risk senaryosudur.

Schumann: Bu Christian ve Neckarsulmlu Rolf’un hayali bir hikayesi değil, gerçektir. Müşteri olmak istediğimizde kimse bize verilerin istediğimiz şekilde korunacağının garantisini veremezdi. Kodu incelememize de izin verilmedi. Ve aksilikler olur ama hızla halının altına süpürülür.

Müller: Kör güven zordur. İstismarın ortaya çıkması an meselesi olabilir. Kendinizi korumak istiyorsanız egemen bir bulut kullanmalısınız.

Schumann: Bizim farkımız: Yazılımımız tamamen açık kaynaktır. Tüm müşterilerimiz kodu görüntüleyebilir ve verilere ne olduğunu kendileri görebilir.

DÜNYA: Büyük sağlayıcılardan çok daha küçük olmanıza rağmen yüksek güvenlik standartları sunabileceğiniz konusunda sizi iyimser yapan şey nedir?

Müller: Alman standartlarına göre kritik altyapı sertifikasına sahibiz. Küresel açık kaynak topluluğu kullandığımız koda bakıyor. Bu sürü zekası altyapıyı güçlendirir.

DÜNYA: Dezavantajı ise büyük şirketlerin verileri kullanarak karmaşık yapay zeka ürünleri geliştirebilmesidir. Sen değil.

Schumann: Kasıtlı olarak yalnızca dar bir aralık sunuyoruz. Biz her şeyin alternatifi değil, tamamlayıcısıyız. Biz de Amerikalı sağlayıcıların Office için Microsoft Bulutu gibi ürünlerini kullanıyoruz. Ancak, örneğin ticari işimizin fiyatlarını orada hesaplamayız çünkü başkalarının modellerini şirket bilgimizle eğitmek istemiyoruz. Bir makine mühendisi bile servis verilerini asla genel bir buluta koymaz. Bu tür çok hassas veriler için çözümümüz mevcuttur.

Yapay zeka – zorluklar ve fırsatlar

Tabii ki Gelecek Ödülleri’nin sunumu bu zamanlarda bir konuyu göz ardı edemez: yapay zeka. WELT’in iç politika editörü Kaja Klapsa, Merantix’in Kurucusu ve CEO’su Adrian Locher ve Federal Meclis’teki FDP parlamento grubunun dijital politika sözcüsü Maximilian Funke-Kaiser ile görüşüyor.



DÜNYA: İş alanı ne kadar büyüyebilir?

Müller: Küresel kurumsal uygulamaların yalnızca yüzde beş ila 15’i buluttadır. Dolayısıyla çok büyük bir pazar potansiyeli var. Ancak ABD’deki internet şirketleri kadar büyük olmayı hedeflemiyoruz. Benzersiz bir satış noktası olarak egemenliğe ve açık kaynağa güveniyoruz; bu bizim nişimizdir.

DÜNYA: Bu sonuçta Schwarz Grubu için ticaret işinden daha mı önemli hale gelecek?

Müller: HAYIR. Bizim asıl işimiz ticaret. Böyle bir şeyi ancak ticaret işi çok büyük ve güçlü olduğu için yapabiliriz.

Schumann: Farkı rakamlarda görebilirsiniz: Yeni Schwarz Digits bölümümüzün 7.500 çalışanı var, Schwarz Grubunun dünya çapında yaklaşık 575.000 çalışanı var.

DÜNYA: Gaia-X projesi, özel ve kamu aktörlerinin Avrupa BT altyapısının geliştirilmesine öncülük ettiği 2019’dan beri varlığını sürdürüyor. Eski Ekonomi Bakanı Peter Altmaier (CDU) bunu güçlü bir şekilde destekledi. Neden orada bize katılmıyorsun?

Müller: Gaia-X’in kurucu üyesiyiz. Projeyi desteklemeye devam ediyoruz ama aynı zamanda kendi teklifimizi de geliştirdik. Gaia-X pazar olgunluğuna ulaşırsa teklifimizi bir merkez olarak bağlayacağız.


ayrıca oku


Sunuculara ve yapay zekaya sahip veri merkezi






DÜNYA: Gaia-X’ten iyi bir şey çıkacağını mı düşünüyorsunuz? Bu zaten uzun bir süredir devam ediyor…

Schumann: Genel olarak Gaia-X fikrini beğendik ve umut verici bir şekilde başladı. Daha sonra büyük bir Amerikan İnternet şirketi ortaya çıktı ve o zamandan bu yana, tuhaf bir şekilde, ilerleme çok yavaş oldu. Ama daha fazla bekleyemezdik.

DÜNYA: Kendi Avrupa çözümlerimize gerçekten yeterli talep var mı? Microsoft ve Deutsche Telekom’un halihazırda Avrupa bulutu için ortak bir teklifi vardı ancak bu teklif piyasada başarılı olamadı. Müşteri ilgisi eksikti, başarısızlığa açıktı ve daha pahalıydı.

Müller: Tam olarak söz verildiği gibi uygulanmadı. Bu yüzden yeterli ilgiyi göremedi. Ancak o zamandan bu yana çok önemli bir şey oldu: Ukrayna çatışması, tek taraflı uluslararası bağımlılık tehlikesine ilişkin farkındalığı artırdı. Sonuç olarak, daha fazla şirket egemenliğin öneminin farkına varıyor.

Schumann: Ağırlıklı olarak Avrupa’da faaliyet gösteren firmaların yoğun ilgisini görüyoruz. Çin bulutunu burada kullanamayan ve Avrupa’dan çözüm arayan Çinli firmalarla da görüşme halindeyiz. Bunun için bir pazar var.

DÜNYA: Müşterileriniz için bu ne kadar daha pahalı?

Müller: Bulut hizmetleri pazarı oldukça şeffaftır. Fiyat olarak çok öndeyiz. Bizim de şirket içindeki rakiplerimizin fiyatlarını düşürmemiz ya da en azından onlara yetişmemiz gerekiyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.