Bel ve Boyun Düzleşmesi Nedenleri Ve Belirtileri

veli

Member
Bel ve Boyun Düzleşmesi Nedenleri Ve Belirtileri

İnsan omurgası “vertebra” olarak isimlendirilmiş ve 32-33 parça kemiğin hizalanması ile oluşan bir yapıya sahiptir. Bu yapı insanın hareket sisteminin en önemli desteğini oluşturur. Ayakta iken ve otururken sahip olduğu orijinal yapısı ile vücudu destekler ve en sert hareketleri bile yapma konusunda kişiye izin verir. Omurilikte bulunan kemikler birbirlerine sıkı sıkıya bağlar aracılığı ile bağıdır. Kemikler arasında “disk” olarak isimlendirilen kıkırdaklar vardır. Bu yapılar sayesinde omurga kemikleri normal şartlarda yer değiştirmesi yapmazlar ve tüm hareketleri kolayca gerçekleştirebilirler.
Ters kavis boyun Düzleşmiş boyun Normal boyun
Omurgada 3 eğri bulunur. Boyunda ve sırt bölgesinin düşük kısmında bulunan eğriler içeriye doğrudur. Arka bölgede olanlar ise dışa doğrudur. Omurganın bu yapısı sayesinde şoklara ve ağırlıklara karşı vücut dayanıklılık kazanmıştır. Omurilik kemikleri arasında bulunan diskler hareket sırasında esneklik sağlarlar. Bu sayede günlük hayatta çok ağır işler yapmamıza olanak sağlanmış olur. Bazen bu yapılarda arızalar oluşabilmektedir. Bu olaylar oldukça acı problemlere sebep olabilir. Örnek vererek açıklamak gerekirse boyunda ve arka bölgenin alt kısımlarında uzun süreli olarak hareketsiz kalan kaslarda iç gerginlik artar. Zamanla o bölgedeki omuriliğin eğriliği giderek düzleşir. Oturmak yada uzun süreli aynı konumda çalışmak, sürekli olarak ağır kaldırmak, ileriye doğru bükülmek gibi zorlayıcı hareketler veya pozisyonlar nedeniyle kaslarda oluşacak spazmlar disklerde basıncın artmasına neden olacaktır. Sonuç olarak bu olaylar zinciri sonunda boyun ve bel bölgesinde düzleşmeler gerçekleşir. Omurganın düzleşmesi sonrasında o bölgede bulunan disklerde de bozulmalar meydana gelir. Bir süre sonra lumbar yada servikal disk hernisi gibi daha ciddi sorunlar oluşabilir.

Bel ağrısı yada bel bölgesinde oluşan düzleşmelerin en önemli belirtisi bölgesel ağrısıdır. Bunun yanında kronik olarak baş ağrısı boyun düzleşmesinde görülebilir. Hastalar sürekli olarak ağrı kesici kullanmak isterler. Sırt ağrıları veya boyun ağrıları özellikle otururken yada ayakta dururken sürekli olarak artar. Erken tedavi edilmediğinde kollarda ve bacaklara oluşan ağrı zamanla durumun daha kötü olmasına neden olur. Bu kötüleşmenin nedeni servikal disk hernilerinin belirginleşmesidir. Boyun bölgesinde ve sırt kısımlarında fıtığı önlemek için yani bu bölgelerde kalsifikasyona engel olmak için erken dönemde tedaviye başlamak oldukça büyük önem arz etmektedir.

Birkaç günden fazla uzun süren sırt ağrılar ve boyun ağrıları için doktora başvurmak ve tıbbi bir tavsiye almak gereklidir.

Bel ve boyun düzleşmesinde Teşhis
Bel ve sırt bölgelerinde düzleşme olup olmadığını anlamak için röntgen grafiklerinden faydalanmak gereklidir. Düzleşme düzeyinin belirlenmesinden sonra tedaviye başlanmalıdır.
Boyun ve bel düzleşmesinde zamanında tedaviye başlanması oldukça önemlidir.
Doktorun vereceği program ile kas gevşetici yada fizik tedavi programına başlanmalıdır. Ancak hastanın uygulaması gereken yöntemi belirleyecek olan mutlaka bir doktor olmalıdır. Kişi kesinlikle kendisi hareket etmemeli yada kulaktan dolma sözlere itibar etmemelidir. Uygulanacak fiziksel tedavi ile şikayetlerde azalma hedeflenecektir. Tedaviden sonra doktor tarafından verilecek egzersiz ile günlük hayata dönülebilir. Ayrıca kişi tedavi sonrasında oturuşuna, çalışma koşullarına, aşırı eğilip kalmamaya, çalıma masasının yüksekliğini ayarlamaya özen göstermelidir. Bunların tamamına dikkat edildiğinde sırt ve boyunda yassılaşmalar tedavi edilebilir ve diğer rahatsızlıkların oluşması önlenebilir.