Tüberküloz Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

veli

Member
Tüberküloz Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?


Ülkemizde ve dünyanın her yerinde var olan bir hastalıktır. Önüne geçilmemesi durumunda yayılabilen ve ciddi zararlar veren bir hastalıktır. Tüberküloz, halk arasında “verem” olarak bilinir. Vücuda bir mikrobik basilin girmesiyle meydana gelir. Sinsi bir hastalık olduğu için vücutta yavaş yavaş seyreder. Hava yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hastanın öksürme, hapşırma sırasında etrafa saçtığı basiller havada asılı kalır ve o havayı solumamızla bulaşır. Hasta kişinin kullandığı çatal, kaşık, eşyalardan bulaşmaz. Onunla sürekli aynı ortamda bulunan ve sürekli bir temas halinde bulunan kişilere bulaşması daha yüksektir.


Tüberküloz hastalığı daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülür.


Tüberküloz hastalığı daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülür. Ayrıca kronik hastalığı olanlarda görülme riski daha yüksektir. Şeker hastalığı olanlarda, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı olanlarda ve kanser hastalarında görülme riski daha yüksektir. Sürekli kortizon ve benzeri ilaçlar kullanan, işleri dolayısıyla sürekli toza ve kötü havaya maruz kalanlar, alkol ve sigara kullananlarda daha sık görülür. Tüberküloz basili vücudun her yerini sarabilir ama çoğunlukla akciğeri tutar. Her yaşta görülebilen bir hastalıktır.


Tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği ve çok geç farkına varıldığında ölümle sonuçlanabilir. Bu hastalığa yakalananlarda halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, hızlı bir kilo kaybı görülür. Yüksek bir ateş görülür Göğüste sıkışma, yanma ve sırtta ağrı görülür. Gece titremeleri, iki haftadan fazla süren öksürük, balgam çıkarma ve kan tükürme en sık karşılaşan belirtilerdir. Tüberkülozun tedavi süresi hastalığın seyrine göre değişiyor. Bu dönemde stresten uzak durmak gerekir. Sigara ve alkolü bırakmak bu süreci olumlu etkileyecektir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, bol su içmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek gerekir. Düzenli ve yeterli uykuya ihtiyaç vardır bu dönem için. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve doktor kontrolünü aksatmamak gerekir.