Zatürre Hastalığı Nedir ve Belirtileri

Gülcan

New member
Zatürre Hastalığı Nedir ve Belirtileri


Zatürre hastalığı akciğerlerin çeşitli viral, bakteriyel, mantar ve çeşitli mikroplarla enfeksiyon kapması sonucunda görülür. Normalde solunum yolları burundan başlayarak çeşitli enzim ve tüylerle korunma altındadır. Mikrobun bu savunma mekanizmalarını yıkarak ilerlemesi sonucunda da akciğerlere ulaşır. Akciğerler binlerce hava keseciğinin üzüm salkımı şeklinde bir araya gelmesiyle oluşur. Bu hava keseciklerine alveol denilir ve bunların içinde adından da anlaşılacağı üzere hava vardır. Viral ve bakteriyel nedenlerle enfeksiyon kapması durumunda bu kesecikler iltihapla dolmaya başlar. Bu durumda alveollerin hava alma kapasiteleri düşecektir. Bu çok ciddi bir durumdur. Yeterince hava alamayan alveoller vücuda da gerek oksijeni sağlayamamış olurlar. Böyle bir durum da ise ağrılar, vücudun özellikle uç kısımları olan parmak uçları ve dudaklarda siyanoz görülebilir. Siyanoz, yeterince oksijen alamayan dokuların morarmasıdır.


Zatürre hastalığı akciğerlerin çeşitli viral, bakteriyel, mantar ve çeşitli mikroplarla enfeksiyon kapması sonucunda görülür.


Akciğerlerde başlayan bu enfeksiyon hastada sık ve hırıltılı soluk alıp vermekle karakterize olacaktır. Çünkü hasta gerekli oksijenden mahrumdur. İltihaptan dolayı vücutta ateş kırk dereceye kadar yükselebilir. Hasta halüsinasyon ve sayıklamalar yaşar. Titreme ve üşüdüğünü ifade etme vardır. Baş ağrısı, iştahtan kesilme, göğüste başlayan bıçak saplanır tarzda ağrılar yaşanabilir. Kuru ve inatçı öksürükler başlayacaktır.

Bu enfeksiyon, hava akciğerlerden tüm vücuda yayıldığı için de tüm vücuda yayılabilir. Özellikle kalp için oldukça tehdit edicidir. Çünkü vücuttan kalbe gelen kan akciğerlerde temizlenir. Eğer zatürre atlatılsa bile kalpte meydana gelebilecek romatizmal hastalıklar devam edebilir. Bunun için acilen tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Bu nedenle ki zatürre ölümcül olabilmekte ya da ateşli bir hastalık olduğu için bireye havale geçirtip daha sonra kalıcı zararlar verebilmektedir. Zatürre olan hastada eğer nedeni viral ise solunum yollarından başkalarına da bulaşabilir. Bu tespit edildiğinde gerekli izolasyon doktor tarafından sağlanacaktır. Hekim kontrolünde gerekli antibiyotik tedavisine hemen başlanılmalıdır ve hastaneye yatırılmalıdır.